ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τελικά είναι ή οχι σημαντική η επικοινωνία στις σχέσεις των ανθρώπων;
Χρειάζεται να μιλάμε ή καλύτερα να καρτάμε τις σκέψεις μας στο μυαλό μας και το στόμα μας κλειστό;
Να ακούμε και να σιωπούμε ή να μιλάμε και να προσπαθούμε να επιβάλλουμε τα θέλω μας;
Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε:
“Τώρα γιατί μίλησα,καλύτερα να δάγκωνα τη γλώσσα μου” ή
“Αφού το ξέρω όταν μιλήσω καταλήγουμε σε καβγά”και πολλά άλλα τέτοια συμπεράσματα.

Τι όμως ισχύει πραγματικά ώστε να έχουμε καλές και υγιείς σχέσεις ;

Αν ανατρέξουμε σε κάποιο λεξικό ο ορισμός της επικοινωνίας είναι “η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μελών για τα οποία η πληροφορία έχει νόημα οπότε αποκτά νόημα και η ανταλλαγή της ως μια πράξη.Επικοινωνία έχουμε για παράδειγμα μεταξύ έμβιων όντων με την ανταλλαγή σκέψεων, μηνυμάτων, συναισθημάτων ή πληροφορίας μέσω της ομιλίας, της εικόνας, της γραφής, της συμπεριφοράς κλπ.”
Αν λάβουμε επίσης υπόψην οτι ο άνθρωπος είναι πλάσμα κοινωνικό τότε αμέσως καταλαβαίνουμε την τεράστια σημασία της επικοινωνίας.
Τι συμβαίνει λοιπόν και υπάρχουν πολλές φορές εντάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις σχέσεις μας ;
Υπάρχουν άραγε συνταγές ή κανόνες για μια καλή και ουσιαστική επικοινωνία με τους συντρόφους μας και όχι μόνο;

Αν και οι λέξεις “συνταγή” και “κανόνας” ακούγονται κάπως περιοριστικές και μας παραπέμπουν σε “πρέπει” και ίσως σε κάποιου είδους “τυφλοσούρτη” ,η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους.
Το πρώτο έχει να κάνει με τον εαυτό μας και πόσο πραγματικά επικοινωνούμε μαζί του.
Aφουγκραζόμαστε τα θέλω μας,τις ανάγκες μας;
Επιτρέπουμε να νιώθουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας;
Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό,να γνωρίζετε δηλ.πρώτα εσείς τι θέλετε να καταλάβει ο απέναντι σας.
Όταν είμαστε θυμωμένοι οι σκέψεις μας διογκώνονται και δεν μπορούμε να τις βάλουμε σε μια σειρά,το ίδιο και τα συναισθήματα μας.
Καλό επίσης είναι να μην αποδίδουμε στον συνομιλητή μας απόλυτους χαρακτηρισμούς π.χ.“Είσαι τελείως άχρηστος”,αντίθετα να μιλήσουμε για μία συγκεκριμένη του ενέργεια που μας δημιούργησε πρόβλημα.
Ούτε να τον επικρίνουμε γενικά και αόριστα “Δεν μπορείς να κάνεις μια δουλειά σωστά”,μπορούμε να εστιάσουμε στο ότι π.χ.
“ Έβαλες λάθος πρόγραμμα πλυντηρίου και ξέβαψαν τα ρουχα”.
Μη μιλάτε σαν να ξέρετε τι σκέφτεται και τι αισθάνεται ο συνομιλητής σας γιατί δεν ξέρετε,καλύτερα μιλήστε για τα δικά σας συναισθήματα αυτό θα βοηθήσει πολύ περισσότερο.
Όταν θέλετε να πείτε κάτι σημαντικό προσπαθήστε να παραμείνετε σταθεροί σε αυτό και μην πλατειάζετε γιατί μπορεί να οδηγηθεί η συζήτηση σε λάθος μονοπάτια....
Αφού ολοκληρώσετε δώστε χρόνο στον απέναντι σας να σκεφτεί και να σας μιλήσει.
Ακούστε προσεκτικά με σεβασμό τι έχει να σας πει,χωρίς προκατάληψη οτι εσείς έχετε δίκιο.
Αν η συζήτηση παρεκτραπεί και εμπλακείτε σε αλληλοκατηγορίες καλό είναι να προτείνετε να σταματήσετε και να μιλήσετε όταν θα είστε πιο ήρεμοι.
Σε περίπτωση τώρα που ο συνομιλητής σας δεν θέλει να σταματήσει και συνεχίζει με άσχημο τρόπο παρά την θέληση σας, το καλύτερο είναι σταματήσετε από μεριά σας να απαντάτε.
Κλείνοντας να πούμε ότι εκτός από την λεκτική επικοινωνία πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και ή μη λεκτική,είναι όσα λέγονται χωρίς λέξεις μόνο με την αύρα μας ,το βλέμμα μας,την κίνηση μας,τις εκφράσεις μας.
Στις σημαντικές μας σχέσεις καλό θα ήταν και οι δύο τρόποι επικοινωνίας να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση,δηλ.ότι λέμε να συνοδεύεται με το ανάλογο βλέμμα ,κίνηση κτλ.επειδή θα το νιώθετε.
Αν αισθανθούμε ότι άλλα λέμε και αλλιώς νιώθουμε τότε σίγουρα θα βγει προς τα έξω και αντί να βοηθήσει μάλλον θα μπερδέψει τον σύντροφο μας περισσότερο και το αποτέλεσμα θα είναι κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένταση και ίσως αδιέξοδο.Αν το αντιληφθούμε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο μέσα μας και να βρούμε πραγματικά τι θέλουμε,να δούμε την δική μας αλήθεια και στην συνέχεια να την επικοινωνήσουμε στον σύντροφο μας ή σε άλλους σημαντικούς και οικείους μας.

Ντίζου Άννα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τελευταία σχόλια

26.05 | 07:23

.

Κοινοποίηση σελίδας