Tο Ψέμα .....στη Ζωή μας

 Γιατί άραγε λέμε ψέματα, ποιά ανάγκη υπάρχει πίσω από αυτό;

Γνωρίζουμε ότι είναι λάθος και όμως το κάνουμε πολλές φορές και μάλιστα αβίαστα.

Η αλήθεια είναι οτι λέμε ψέματα γιατί:

Πρώτον μπορούμε

Δεύτερον είναι εύκολο,ειδικά αν το ψέμα είναι μικρό και “αθώο”

Τρίτον γιατί έχει άμεσα αποτελέσματα, δε δίνουμε εξηγήσεις που ίσως να μην αρέσουν ή ακόμα και να μην γίνουν πιστευτές.

Το ψέμα συνοδεύει τη ανθρώπινη υπόσταση και είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη μας φύση,σύμφωνα με τον David L. Smith η τάση να λέμε ψέματα είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

Μέσα απο ένα ψέμα επιδιώκουμε να φανούμε καλύτεροι,σπουδαιότεροι και φυσικά να χειραγωγίσουμε τους άλλους υπέρ μας.

Στην ουσία πισώ απο αυτό είναι η ανάγκη μας να είμαστε αρεστοί άρα και αποδεκτοί απο το κοινωνικό σύνολο ,την εργασία μας αλλά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Πέρα όμως απο όλα αυτά το ψέμα είναι στοιχείο της ανθρώπινης κουλτούρας και ξεκινάει να “διδάσκεται” στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, πόσοι απο μας δε θυμόμαστε να μας λένε οι γονείς μας,κυρίως πριν επισκεφτούμε συγγενικά μας πρόσωπα , “Πες στο θείο πόσο σου άρεσε το δώρο που σου έκανεέστω και αν δε σου άρεσε καθόλου κτλ.

Σίγουρα η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να εξηγήσουμε με ακρίβεια το γιατί τελικά λέμε ψέματα.

Αν το δούμε απο μια διαφορετική οπτική όπως αναφέρει ο δρ. Smith η σχέση ψεύδους και εξαπάτησης, συναντώνται στην ίδια την φύση: τα φυτά και τα ζώα, για παράδειγμα, αναπτύσσουν συχνά πρακτικές μίμησης προκειμένου να προστατευτούν από επικίνδυνες καταστάσεις. Συνεπώς, η προδιάθεσή μας να εξαπατούμε, ίσως να είναι χαρακτηριστικό της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπου.

Το θέμα λοιπόν είναι όχι αν λέμε ψέματα αλλα πόσο συχνά τα λέμε,τι επιδιώκουμε με αυτά, πώς έχουμε δομήσει τη ζωή μας με τα ψέματα και τέλος πόσο επηρεάζεται η προσωπικότητα του ατόμου,αν δηλαδή έχουμε μια παθολογική κατάσταση.

Κλέινοντας,το ψέμα υποδηλώνει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου και τη βαθύτερη ανάγκη του να γίνει αποδεκτός με κάθε κόστος,έστω και με κίνδυνο να χάσει την αξιοποστία του,γιατί όπως είπε ο Νίτσε «Δεν με ενοχλεί που μου είπες ψέματα, με ενοχλεί που από εδώ και πέρα δεν μπορώ να σε πιστεύω»

 ΝΤΙΖΟΥ ΑΝΝΑ (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Τελευταία σχόλια

26.05 | 07:23

.

Κοινοποίηση σελίδας