Απόκριες....η μεταμφίεση της ψυχής!

Απόκριες, εποχή για γλέντι, χορό ,τραγούδι, ξεφάντωμα και  ανωνυμία που παρέχεται μέσα από τη μεταμφίεση και κυρίως με τη χρήση της μάσκας.

Με όχημα την μεταμφίεση οι απόκριες μας βοηθούν να αποδεσμευτούμε, έστω και για λίγο, από τις κοινωνικές νόρμες, τα πρέπει και τα “καθώς πρέπει”,να εκφραστούμε πιο ελεύθερα ίσως και πιο “άναρχα”.

Είναι μια πράξη απόλυτης ελευθερίας του μυαλού, του σώματος και της ψυχής ,είναι η περίοδος μου μας επιτρέπεται να «ξυπνήσει» το παιδί μέσα μας και να μιλήσει με χρώματα με θόρυβο με χαρά και ανεμελιά.

Οι ρίζες της αποκριάς έχουν βάθος χιλιάδων χρόνων και σίγουρα δεν υπάρχουν μόνο στη δική μας παράδοση,εκφράζουν τον άνθρωπο παντού και πάντα,απο τότε μέχρι σήμερα.

Είναι ακόμα ένας τρόπος να κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα της πολιτικής μας ζωής και όχι μόνο ,να κουνήσουμε το δάχτυλο μας σε πρόσωπα εξουσίας και να τα βάλουμε στη" θέση τους" ,να τους θυμήσουμε οτι δεν είναι στο απυρόβλητο της κοινής γνώμης .

Μέσα από την ανωνυμία μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους μασκαρεμένους πιο άμεσα, πιο άνετα γιατί απλά δεν είμαστε εμείς αλλά κάποιος άλλος, που εμείς επιλέξαμε να γίνουμε.Θα λέγαμε οτι συνειδητά “αποδομούμε” τον εαυτό μας, έστω και για λίγο, για να χτίσουμε μια νέα ταυτότητα πιο κοντά στις κρυμένες και καταπιεσμές μας επιθυμίες που δεν τολμούμε φανερά να τις προβάλουμε.

Όλο αυτό μας εξάπτει τη φαντασία, την ανάγκη για εξερεύνηση και για απόδραση από μία βαρετή ή άκρως αγχωτική πραγματικότητα.

Η αλλαγή αυτή, έστω και πρόσκαιρη,λειτουργεί σαν ένας μικρός μοχλός αποσυμπίεσης, όχι μόνο από την καθημερινή πραγματικότητα αλλά και από το βάρος, κάποιες φορές, του ίδιου μας του εαυτού, μέσα από αυτό το πρίσμα η μεταμφίεση έχει μια θεραπευτική χροιά αφού παρέχει ψυχική λύτρωση.

Τέλος οι απόκριες είναι ένας “τόπος” και “χρόνος” συνάντησης για όσους έχουν παιδιά,είναι μια ευκαιρία να δεθούν οι σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονιών με έναν τρόπο άκρως δημιουργικό χαρούμενο και παιχνιδιάρικο.

Παιδιά, μικρά και μεγάλα όλου του κόσμου ενωθείτε!!

Καλή Αποκριά σε όλους!!

Ντίζου Άννα (HND & APC Συμβουλευτικής)

Τελευταία σχόλια

26.05 | 07:23

.

Κοινοποίηση σελίδας